De staatssecretaris wil niet meer dat werkgevers het ziektegeld van zieke werknemers bovenwettelijk aanvullen tot 100 procent

AMSTERDAM - VVD-staatssecretaris Hoogervorst wil keiharde maatregelen om het huidige WAO-probleem aan te pakken. Zo wil de staatssecretaris dat zieke werknemers nog maar 70 procent van hun loon krijgen uitbetaald. Het bovenwettelijke aanvullen van dit ziektegeld door de werkgever naar 100 procent wordt dan verboden, zo meldt de Telegraaf

Zieke werknemers hebben volgens de wet in het eerste ziektejaar recht op een uitkering van 70 procent van hun salaris. In veel CAO's wordt dit aangevuld tot het volledige loon. De door Hoogervorst gewenste maatregelen kunnen een besparing opleveren van tussen de 2,4 miljard en 2,8 miljard euro per jaar.

Hoogervorst wil deze aanvulling aan banden leggen omdat zieke werknemers dan meer worden gestimuleerd weer aan het werk te gaan. Als werknemers vanaf de eerste dag dat ze ziek thuis zitten de nadelen daarvan in hun portemonnee voelen, zullen ze eerder geneigd zijn alles in het werk te stellen om weer aan de slag te gaan, denkt Hoogervorst. Hij speelt met de gedachte CAO's waarin is vastgelegd dat ziektegeld wordt aangevuld tot 100 procent, niet meer algemeen verbindend te verklaren.

'Geheim'

Verder wil Hoogervorst alleen WAO uitkeren aan werknemers die minimaal vijf jaar hebben gewerkt. Ook de WAO-keuringen moeten anders, zo schrijft de staatssecretaris in een geheime notitie Oplossingsrichtingen WAO aan de belangrijkste ministers, waar de Telegraaf de hand op wist te leggen. Werknemers met middeninkomens worden te snel volledig afgekeurd, vindt hij.

De VVD'er wijst verder op dat een grote groep WAO'ers niet 'echt' ziek is. Deze groep wordt "geplaagd door een cumulatie van vage en overlappende problemen". De bewindsman beweert dat de "ondefinieerbare ziekteklachten" meestal worden veroorzaakt door arbeidsconflicten en onvrede op het werk. "Er is meestal wel iets aan de hand, maar de vraag is of ze zo ziek zijn dat ze niet kunnen werken", aldus Hoogervorst volgens de krant.

De vraag is of Hoogervorst deze maatregelen kan doordrukken in de Kamer. De PvdA ziet de nieuwe maatregelen in ieder geval niet zitten.