WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 2,2 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend.

De groei was daarmee lager dan in het laatste kwartaal van 2011. In die periode werd een plus van 3 procent op jaarbasis gemeten. Economen hadden gemiddeld voor het eerste kwartaal van 2012 een vooruitgang met 2,5 procent voorspeld.

De terugval werd voor een groot deel veroorzaakt doordat bedrijven minder voorraden opbouwden dan in het voorgaande kwartaal. Daarnaast namen de investeringen van bedrijven voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2009 af.

Een groot deel van die daling werd tenietgedaan doordat consumenten meer uitgaven. Hun bestedingen, goed voor 70 procent van de Amerikaanse economie, namen met 2,9 procent toe. Dat is de sterkste groei sinds de laatste 3 maanden van 2010.

De groei van de uitgaven werd mede gedreven door de sterke autoverkopen, die opveerden na de problemen die vorig jaar ontstonden door de natuurrampen in Japan. Die bemoeilijkten de bevoorrading van de Amerikaanse automarkt.