DEN HAAG - Een forse verhoging van de accijns op tabak zorgt niet één op één voor extra inkomsten voor de schatkist.

Dat zei Janwillem Burgering, directeur van de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel (NSO) vrijdag.

Volgens Burgering blijkt uit eerdere verhogingen dat er meer shag en sigaretten worden gekocht over de grens en dat de illegale handel een vlucht neemt.

''Daardoor gaan ze hun beoogde inkomsten nooit halen. Maar tabakshandelaren in de grensstreek kunnen zo wel inpakken'', aldus Burgering. Hij reageerde daarmee op de aangekondigde accijnsverhoging op tabak, alcohol en frisdrank. Die moet in totaal 625 miljoen opbrengen.

''Wij zijn er zeer op tegen om met een enorme klap de accijnzen te verhogen. Het kon in dit geval, mede dankzij de btw-verhoging, wel eens op 70 cent per pakje uitdraaien. Dat heeft dus een tegengesteld effect'', aldus Burgering.

Alcohol

Ook de Koninklijke SlijtersUnie is geschrokken van de voorgenomen accijnsverhoging. ''Als die voornamelijk op het gebied van gedestilleerde alcohol komt te liggen, zijn we er fel op tegen. Dat werkt namelijk een vlucht naar het buitenland in de hand, waardoor slijters in de grensstreek bij bosjes hun deuren moeten sluiten. Bovendien levert dat voor de staatskas alleen maar minder op, omdat men dan meer bier en wijn gaat drinken'', aldus een woordvoerder.

Volgens de SlijtersUnie is het logischer om de accijns op bier te verhogen. Daar is de heffing nu vrij laag op, zo'n 32 cent per liter. ''Maar er wordt veel van geconsumeerd, dus daar valt flink wat winst te boeken. Bovendien pak je dan ook alcoholmisbruik bij jongeren aan, want dat start vaak met bier'', zei de woordvoerder.

Frisdranken

De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) toont meer begrip voor de verhoging. ''We weten nog niet hoeveel het is, maar in deze tijd komt iedereen aan de beurt. Dat moet nu eenmaal'', aldus directeur Raymond Gianotten.