AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam leek maandag voortvarend van start te gaan. De AEX-index ging een half procentje omhoog. Maar later zakte de beurs in de min. Tegen het einde van de ochtend noteerde de AEX een stand van 478,13, een verlies van 0,21 punt ofwel 0,04 procent.

Bekijk video

Het waren vooral telecombedrijven die winsten boekten. KPNQwest klom 3,6 procent tot 3,20 euro. Het bedrijf heeft de koers in de afgelopen twee weken dramatisch zien wegvallen. Dat had onder meer te maken met financiële problemen van grootaandeelhouder Qwest. Beleggers hebben ook moeite met de manier waarop KPNQwest transacties boekt.

Versatel noteerde een plus van bijna 2 procent op 57 eurocent. KPN won een half procent op 5,30 euro. Maandag heeft het bedrijf officieel een contract getekend met het Japanse NEC over de levering van telefoontjes voor i-mode, mobiel internet dat over enkele maanden geïntroduceerd wordt. Het was al bekend dat NEC ging leveren, het tekenen der contracten was een formaliteit.

Midkap

De MidKap-index zakte ongeveer 0,5 procent weg op 475,98 punten. Supermarktconcern Laurus was de sterkste daler met een verlies van ,2 procent op 3,60 euro. Het bedrijf heeft een dramatisch jaar achter de rug. Hoe groot de schade precies is, wordt op 20 maart bekendgemaakt.

Maandagmorgen presenteerden enkele lokale fondsen hun jaarresultaat. Fietsenmaker Accell werd beloond met een koersstijging van 2,4 procent op 12,70 euro voor een stijging van de nettowinst met 19 procent. Minder goed te spreken waren beleggers over Aalberts Industries. Het fonds daalde 1,5 procent naar 20,47 euro. De cijfers van Aalberts waren conform de verwachtingen van analisten.

Ook de andere beurzen in Europa zakten na een positief begin wat in. De FTSE-index in Londen en de DAX-index in Frankfurt waren tegen het middaguur vrijwel onveranderd.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro licht omlaag. Aan het eind van de ochtend werd 0,8750 dollar genoteerd tegen een slot van 0,8760 afgelopen vrijdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling was onveranderd op 0,6120 pond.