DEN HAAG - Shell heeft de winst in het eerste kwartaal weten op te voeren dankzij onder meer een hogere productie en gestegen olieprijzen.

Dat blijkt uit de resultaten die het olie- en gasconcern donderdag bekendmaakte.

De nettowinst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten steeg met 16 procent tot 7,23 miljard dollar.

De ccs-winst, de maatstaf die zowel Shell als analisten hanteren, viel hoger uit dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 6,62 miljard dollar.

Nettowinst

De nettowinst kwam uit op 8,7 miljard dollar, een afname van 1 procent op jaarbasis. Shell verhoogt het kwartaaldividend van 0,42 dollar per aandeel naar 0,43 dollar. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 119,9 miljard dollar, 10 miljard dollar meer dan een jaar eerder.

Shell voerde de productie op dankzij het op stoom komen van projecten waarin de afgelopen jaren fors werd geïnvesteerd. Opgeschoond voor onder meer de verkoop van onderdelen steeg de productie met 4 procent tot 3,552 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Analisten rekenden hier gemiddeld op 3,491 miljoen vaten. De prijs van een vat Brentolie was gemiddeld 118,60 dollar tegen 105,43 dollar een jaar eerder.

Downstream

Het ging het concern niet overal voor de wind. Volgens bestuursvoorzitter Peter Voser blijven de omstandigheden op de Noord-Amerikaanse aardgasmarkt en in downstream lastig. Downstream omvat raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten.