AMSTERDAM - De politieke crisis vergroot de kans dat het begrotingstekort van Nederland volgend jaar niet aan de Europese normen voldoet.

Dat vooruitzicht kan druk zetten op de kredietwaardigheid van Nederland, zo waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch woensdag.

Het ratingbureau gaat er vooralsnog vanuit dat Nederland het tekort volgend jaar terugdringt tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het uiteenvallen van het kabinet maakt die doelstelling echter lastiger. Als duidelijk wordt dat het doel van 3 procent onhaalbaar wordt, dan neemt de druk op de AAA-rating van Nederland toe, waarschuwde Fitch.

De kredietbeoordelaar verwacht aan het einde van dit kwartaal een nieuw oordeel over de Nederlandse kredietwaardigheid te kunnen vormen.

Negatief

Een analist van het bedrijf waarschuwde eerder deze maand in Britse media al dat de vooruitzichten voor de Nederlandse rating binnenkort mogelijk worden verlaagd van stabiel naar negatief.

Dat zou erop wijzen dat de kans op een afwaardering aanzienlijk is gegroeid. Kredietbeoordelaar Moody's gaf maandagavond eveneens aan dat de politieke onzekerheid de kredietpositie van Nederland bedreigt.

Sterke punten

Fitch onderstreepte woensdag ook enkele sterke punten van Nederland, die een AAA-rating rechtvaardigen. Zo is de Nederlandse staatsschuld significant lager dan die van Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Daarnaast heeft Nederland een sterke positie in de internationale handel en een goede reputatie op het gebied van begrotingsdiscipline, aldus het kredietbureau.

Boete

De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, denkt niet dat Nederland onmiddellijk een boete zal krijgen van Brussel als volgende week geen sluitende begroting wordt ingeleverd. Dat zei Rösler tegen Het Financieele Dagblad.

''Ik denk dat het met een boete uit Brussel niet zo'n vaart zal lopen.'' Nederland moet zich volgens de bewindsman natuurlijk aan de Europese begrotingsregels houden, maar een kans dat direct een boete van 1,2 miljard euro wordt uitgedeeld door Brussel, beschouwt hij als ''buitengewoon gering''.

Hij maakt zich wel zorgen over de begrotingsproblemen in Nederland. Rösler gaf aan in nauw contact te staan met demissionair premier Mark Rutte.

Kiezers

De helft van de kiezers (50 procent) vindt dat Nederland zich aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent moet houden. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. 43 procent is van mening dat Nederland niet aan die EU-norm hoeft te voldoen.

Kiezers van de VVD (76 procent), het CDA (81 procent), D66 (65 procent), GroenLinks (53 procent) en de ChristenUnie (54 procent) vinden in meerderheid dat Nederland het tekort volgend jaar moet terugbrengen tot maximaal 3 procent. Stemmers van de PvdA (55 procent), de PVV (60 procent) en de SP (69 procent) zijn in meerderheid een andere mening toegedaan.

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier