ATHENE - Ongeveer 200.000 Grieken krijgen geen geld meer van de overheid, omdat ze hebben gelogen. Ze deden zich te arm voor of verzonnen ziektes.

Anderen gaven niet door dat familieleden waren overleden, zodat ze hun uitkeringen bleven ontvangen. Griekenland denkt per jaar tot 800 miljoen euro te kunnen besparen.

"Ze werden ontmaskerd tijdens het onderzoek. De staat eist het geld terug dat ze illegaal hebben gekregen'', zei een functionaris van het ministerie van Arbeid in Athene woensdag.

Onder internationale druk heeft Griekenland de uitkeringen tegen het licht gehouden. Daarbij ontdekte Athene onder meer dat er opvallend veel astmapatiënten woonden in Boeotië, een streek ten noorden van Athene.

Op het eiland Kalymnos waren verdacht veel mensen met psychische ziektes. De stad Thessaloniki telde zo veel ernstig gehandicapten, dat het volgens een minister leek of Griekenland had meegevochten in de Vietnamoorlog.

Het grootste gezin van het land bleek helemaal niet te bestaan; een politieman had 19 kinderen verzonnen en leefde van de kinderbijslag.

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier