AMSTERDAM – Het is voor alle landen van de eurozone noodzakelijk om het begrotingsdiscipline waarin het tekort niet groter mag zijn dan 3 procent toe te passen.

Hierop heeft Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), woensdag tijdens een debat met het Europees Parlement in Brussel opnieuw gehamerd. "De geloofwaardigheid van de EU neemt af als landen zich hier niet aan houden."

Uit recente cijfers van de Europese Unie blijkt dat de tekorten in de eurozone vorig jaar met gemiddeld 4,1 procent nog ver boven de toegestane 3 procent liggen. In Nederland was het tekort vorig jaar 4,7 procent.

Bezuinigingen

Voor 30 april moet de regering dan ook een pakket met bezuinigingsmaatregelen naar Brussel sturen om dit tekort terug te dringen. In het Catshuis werd wekenlang tevergeefs over dit pakket aan maatregelen onderhandeld.

Draghi ging woensdag in het parlement niet specifiek op Nederland in. Hij stelde dat het niet aan het ECB is om datgene goed te maken waarin nationale regeringen momenteel mislukken, namelijk het doorvoeren van structurele economische hervormingen.

"De laatste jaren hebben in verschillende Europese landen de onevenwichtigheden zich opgestapeld: er was onvoldoende fiscale discipline en structurele hervormingen misten."

Niet verantwoordelijk

Maar volgens Draghi is het "duidelijk niet de verantwoordelijkheid van de ECB om deze onevenwichtigheden aan te pakken."

De ECB heeft sinds het begin van de schuldencrisis veelvuldig staatsobligaties opgekocht om de nervositeit op de financiële markten te temperen. Het ECB heeft dit opkoopprogramma sinds enkele weken echter nagenoeg stilgelegd.

Stabiliteit

"Onze primaire doelstelling is het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied als geheel. Met dat doel volgt de ECB voortdurend alle relevante informatie uit alle landen van de eurozone."

“Maar de beleidskoers van de ECB moet worden gericht op de gehele eurogebied. Het kan niet ingaan op de verschillen tussen de afzonderlijke landen”, zo stelt Draghi.

Hij noemt het begrotingsdiscipline, prijsstabiliteit en groei dan ook de elementen om de wereld te laten zien dat de eurozone een geloofwaardige muntunie is.

Lees alles over de schuldencrisis