AMSTERDAM - Buitenlandse bedrijven waren in 2010 goed voor een kwart van alle bedrijfsinvesteringen in de Nederlandse economie.

Frankrijk investeerde met zes procent van alle buitenlandse investeringen het meest, gevolgd door Duitse bedrijven met 5,1 procent. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2010 investeerden bedrijven in totaal 39,7 miljard euro in de Nederlandse economie. Bedrijven in buitenlandse handen waren goed voor bijna 24 procent hiervan.

Ruim zestien procent van de investeringen kan worden toegeschreven aan landen binnen de Europese Unie. Van landen buiten de EU waren de Verenigde Staten met 4,1 procent de grootste investeerder.

De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Grootste aandeel

Buitenlandse bedrijven investeren vooral in de industriële sector. In 2010 was 42 procent van de zes miljard euro aan investeringen in de industrie afkomstig van buitenlandse bedrijven. De VS hadden met dertien procent het grootste aandeel, gevolgd door Franse bedrijven met een aandeel van zes procent.

De industrie is de enige sector waar het merendeel van de buitenlandse investeringen afkomstig was uit landen buiten de EU.

In bedrijven in de sectoren vervoer, informatie en communicatie werd 8,1 miljard geïnvesteerd. In de bouwnijverheid werd het minst geïnvesteerd door buitenlandse bedrijven.