DEN HAAG (ANP) - De energierekening dreigt jaarlijks met 40 euro per gezin omhoog te gaan doordat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) een andere oplossing afwijst.

Dat heeft de Consumentenbond woensdag gezegd in aanloop naar een debat van Verhagen met de Tweede Kamer donderdag.

Energie wordt duurder doordat er kostbare investeringen nodig zijn om nieuwe kolengestookte centrales op het elektriciteitsnet aan te sluiten.

Volgens Verhagen moeten óf de eindverbruikers óf de energiebedrijven voor de kosten opdraaien. Maar volgens de Consumentenbond is er een derde uitweg: de rekening neerleggen bij de uitbaters van de kolencentrales.

''Dat mag ook van Brussel, het vereist alleen een kleine wetswijziging'', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Zij wijst erop dat de Kamer in 2009 een motie heeft aangenomen waarin staat de de consument niet voor de hogere kosten mag opdraaien.

Doorberekend

In een reactie liet Verhagen weten dat hij bekijkt hoe de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet ook doorberekend kunnen worden aan producten, zoals de Kamer heeft gevraagd. Maar hierbij kan volgens hem geen uitzondering gemaakt worden voor duurzame producenten.

Het departement bestrijdt overigens dat gezinnen 40 euro per jaar extra kwijt zouden zijn, zoals Consumentenbond en VEMW zeggen. Het zou gaan om een aanzienlijk lager bedrag.