AMSTERDAM - Het meldpunt voor misstanden in de zorg heeft sinds zijn opening begin deze maand ruim duizend klachten ontvangen.

Dat meldt een woordvoerder van initiatiefnemer Abvakabo FNV dinsdag. Zorgmedewerkers zijn volgens de vakbond ontevreden over de kwaliteit van de zorg die ze kunnen bieden.

Het grootste deel van de klachten komt uit de verpleeghuizen. Veel zorgmedewerkers vinden de werkdruk veel te hoog door onder meer een tekort aan collega's. Ze zeggen bovendien dat ze niet de zorg kunnen leveren die van ze wordt verwacht en dat ze daarover niet durven te klagen bij hun werkgever.

De cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg liep op 1 maart af. Abvakabo FNV wil dat in een nieuwe cao een betere kwaliteit van werk en zorg centraal staan. V

olgens de bond hebben de werkgevers daar vooralsnog echter weinig boodschap aan. Met de klachten bij het meldpunt hoopt de bond bij de werkgevers op meer erkenning voor de problemen.

Manifestatie

Fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) nemen de eerste duizend klachten woensdag bij een manifestatie op het Plein in Den Haag in ontvangst. Abvakabo zegt daar ook enkele honderden zorgmedewerkers te verwachten.

De cao-onderhandelingen gaan donderdag weer verder.