AMSTERDAM - Sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) eist een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro van de Nederlandse Staat. Het bedrijf heeft bijna alle automaten al omgebouwd om betrouwbaar te kunnen controleren of de sigarettenkoper minstens 16 jaar is. Inmiddels hoeft de controle echter niet meer zo streng.

De fabrikant van onder meer Lucky Strike en Barclays heeft de staat donderdag voor de rechter gedaagd. Het bedrijf is, evenals de branchegenoten, woedend. De ombouw van 18.000 van de 20.000 automaten is klaar voor de zogenoemde age-key, een pasje waarop de leeftijd staat genoteerd. Net nu die ombouw bijna klaar is, staat het ministerie van Volksgezondheid echter toe dat de sigaretten ook op een goedkopere en minder veilige manier uit de automaat te trekken zijn. De fabrikant wijst erop dat die systemen eerder door toenmalig minister Borst zijn gekeurd en als onbetrouwbaar zijn afgedaan.

Het bedrijf zegt inmiddels zeker 23 miljoen aan de ombouw te hebben uitgegeven en verplichtingen voor nog eens een aantal miljoen te zijn aangegaan. "De minister wil niet praten over compensatie, dus stappen we naar de rechter", aldus een woordvoerder van het bedrijf.