AMSTERDAM - Directeuren van familiebedrijven vinden dat de rijksoverheid zijn begroting op orde moet brengen door te bezuinigen op defensie en de AOW-leeftijd eerder te verhogen.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van Van Lanschot Bankiers.

Van de 263 ondervraagde ondernemers wil 45 procent af van het Joint Strike Fighter-project. Vier op de tien willen dat de AOW-leeftijd eerder naar 66 jaar gaat.

Versoepeling van het ontslagrecht komt met 37 procent op een gedeelde derde plaats van het wensenlijstje van de ondernemers, samen met beperking van de hypotheekrenteaftrek.

BTW-verhoging

Een bezuiniging op ontwikkelingshulp wordt door een derde van de ondernemers genoemd, gevolgd door het verkorten van de duur van WW-uitkeringen (22 procent). De ondernemers zien niets in de door de voormalige coalitiepartijen voorgestelde BTW-verhoging en afschaffing van de studiefinanciering. Slechts zeven procent is hier voor.

Iets meer dan vier op de tien vinden de bezuinigingen dan ook te hoog uitvallen en vrezen dat die te veel een effect op de toch al historisch lage consumptie hebben. Maar zeven procent van de ondernemers vindt de bezuinigingsronde te klein uitvallen.

Alle berichten over de kabinetscrisis in ons nieuwsdossier