ATHENE - De toekomst van Griekenland als lid van de eurozone staat op het spel als Griekse politici na de komende verkiezingen breken met hun financiële beloftes.

Dat zei de Griekse centralebankpresident George Provopoulos dinsdag.

''Als er na de verkiezingen twijfels ontstaan over de nieuwe regering en over de wil om het herstelprogramma uit te voeren, dan dreigt het land in een zeer moeilijke situatie te komen'', stelde Provopoulos.

De Grieken houden op 6 mei verkiezingen. Volgens de laatste opiniepeilingen wordt het voor de twee huidige regeringspartijen moeilijk om opnieuw een meerderheid te halen.

Bezuinigingsvoorwaarden

Griekenland moet aan harde bezuinigingsvoorwaarden voldoen om in aanmerking te blijven komen voor de in totaal 130 miljard euro aan beloofde noodleningen van de EU en het IMF. Tegenwerking van een nieuwe regering kan een einde maken aan de hulp

Volgens de centrale bank krimpt de Griekse economie dit jaar met 5 procent. Eerder ging de bank uit van een achteruitgang met 4,5 procent, na een krimp van bijna 7 procent in 2011. De werkloosheid loopt waarschijnlijk op tot 19 procent in 2012, tegen gemiddeld 17,7 procent vorig jaar.

Alles over de schuldencrisis

Alles over Griekenland