AMSTERDAM - De eerste veiling van Nederlandse staatsleningen sinds de val van het kabinet is dinsdag zonder problemen verlopen.

De Staat haalde 2 miljard euro op en voldeed daarmee aan de eigen doelstelling van 1,5 tot 2,5 miljard euro.

Een 2-jarige lening bracht 1 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,52 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald. De rente op deze obligaties kwam uit op 2,78 procent.

Positief

Dekundigen noemden de veiling positief. ''Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ''De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

De obligatieveiling werd internationaal met argusogen bekeken. De uitgifte vormde de eerste test voor Nederland op de financiële markten sinds het mislukte Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden. Het groeiende wantrouwen over de financiële positie kan ertoe leiden dat Nederland hogere rentes moet betalen op staatsleningen.

''Die stijging gaat echter nooit in een rechte lijn'', nuanceerde obligatiespecialist Ben Emons van vermogensbeheerder Pimco. ''Daarvoor moeten de ontwikkelingen dramatischer zijn, bijvoorbeeld een onverwachte directe afwaardering door een van de grote kredietbeoordelaars. Zolang dramatische gebeurtenissen uitblijven voorzie ik een kabbelende trend.''

De rente op de langste staatslening lag een fractie hoger dan de prijs waarvoor vergelijkbare stukken eind vorige week, voor de politieke crisis, werden verhandeld. Emons weet die stijging aan de toegenomen politieke onzekerheid. ''Daarnaast anticiperen marktpartijen op een afwaardering van Nederland. De vergelijkingsbasis verschuift daardoor richting Frankrijk en Oostenrijk.''

Spread

De geslaagde veiling zorgde ervoor dat het renteverschil tussen Nederlandse en Duitse obligaties dinsdag terugliep. De 'spread' tussen 10-jarige Nederlandse en Duitse leningen bedroeg rond 13.00 uur 66 basispunten (0,66 procentpunt). Maandag groeide het gat tot bijna 80 punten.

Spanje en Italië brachten dinsdag kortlopende leningen op de markt. Zij trokken voldoende belangstelling, maar moesten een aanzienlijk hogere rente bieden dan bij vorige vergelijkbare veilingen.