AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandagmiddag kortstondig door de grens van 300 punten gezakt.

Daarmee kwam de hoofdgraadmeter van het Damrak op het laagste punt sinds 20 december vorig jaar.

Even na 16.00 uur zakte de AEX tot 299,92 punten. Rond 16.30 uur schommelde de index rond 300 punten. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 2,6 procent lager op 301,27 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen leverde 3 procent in tot 506,46 punten.

Elektronicaconcern Philips hield als enige AEX-fonds het hoofd boven water. Dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers werd een koerswinst van 3,3 procent geboekt. Verzekeraar Aegon (min 6,7 procent) en uitzender Randstad (min 6,9 procent) waren de sterkste dalers.

Geen effect

Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers lag het koersverlies van de AEX (2,9 procent) redelijk in lijn met de rest van de beurzen. De mislukte onderhandelingen in het Catshuis hadden volgens Van der Stee dan ook geen aantoonbaar effect op de Amsterdamse aandelenbeurs. ''Maar het helpt natuurlijk niet.''

De Europese beurzen stonden maandag ook onder druk door berichten over de aanhoudende economische krimp in de eurozone. De activiteit in de Duitse industrie liet in april de sterkste krimp in 3 jaar tijd zien. Ook is Spanje opnieuw in een recessie beland. Eerder op de dag bleek al dat de industrie in China voor de zesde maand op rij is gekrompen.

De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,9 en 3,4 procent. In Madrid sloot de hoofdgraadmeter 2,8 procent in de min, de Italiaanse index zakte onder aanvoering van de banken 3,8 procent.

Koerswinst

Dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers werd een koerswinst van 3,5 procent geboekt.

In Zürich verloor Nestlé 2,6 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern koopt de babyvoedingsactiviteiten van farmaciegigant Pfizer voor bijna 9 miljard euro. Nestlé troefde daarmee rivaal Danone af, die naar verluidt ook in de race was om een deal met Pfizer te sluiten. Danone steeg in Parijs 1,5 procent.

De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 102,05 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 117,55 dollar per vat.

Rente

Beleggers hebben maandag negatief gereageerd op het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis. De rente op 10-jarige staatsobligaties liep op, een indicatie dat het duurder wordt voor Nederland om geld te lenen.

De rente op Nederlandse 10-jarige leningen liep op tot 2,43 procent. Vrijdag stond de rente op ongeveer 2,3 procent. Het verschil met de rente op Duitse obligaties klom tot bijna 78 basispunten (0,78 procentpunt). Dat is ruimschoots het hoogste niveau van dit jaar.

Tegengesteld

De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen en maakt het duurder voor een land om geld te lenen.

Beleggers reageerden op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Daardoor blijft het nog lange tijd onzeker hoe Nederland ervoor gaat zorgen dat het overheidstekort weer aan de Europese normen voldoet.

Frankrijk

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten maandagochtend bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland liep op tot 1,47 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van het jaar.

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Beleggers toonden maandag alleen vertrouwen in Duitse obligaties, waarvan de rente daalde tot 1,66 procent. De Spaanse rente klom opnieuw tot iets hoger dan 6 procent. De Italiaanse rente steeg naar 5,75 procent.