REYKJAVIK - De IJslandse ex-premier Geir Haarde is maandag deels schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de bankencrisis van het land in 2008, maar hij krijgt geen straf opgelegd.

De rechtbank vindt dat de oud-premier heeft verzuimd zijn kabinet voorafgaand aan de crisis bij elkaar te roepen om te praten over de naderende malaise. De ex-premier werd vrijgesproken van de overige drie aanklachten.

De 61-jarige politicus stond terecht, omdat hij te weinig toezicht zou hebben gehouden op de grote banken, die eind 2008 failliet gingen. Hierdoor raakten ook Nederlandse gemeentes, provincies en particulieren gedupeerd. Zij hadden hun geld bij spaarbank Icesave gestald.

De IJslandse banken hadden buitensporig veel geld uitgeleend en relatief weinig geld binnengehaald via spaarbanken als Icesave. Haarde is wereldwijd de enige politicus die terechtstond voor zijn rol in de financiële crisis van 2008.

2 jaar cel

Als Haarde volledig was veroordeeld had hij 2 jaar cel kunnen krijgen. In oktober verwierp de rechtbank al de zwaarste aanklacht, van grove nalatigheid.

Haarde zelf noemde het ''absurd'' dat hij op een punt schuldig is bevonden. ''Het is overduidelijk dat de rechters de druk voelden om met een schuldigverklaring te komen, hoe klein ook, om het hachje van de mensen achter het proces te redden'', zei hij.