
Ook Europarlement furieus over Repsol-rip
In een resolutie van vrijdag roept het parlement Argentinië op om “terug te keren naar de onderhandelingstafel” en de eenzijdige onteigening van YPF terug te draaien.
Volgens het Europees Parlement betekent de actie een schending van het vrije marktprincipe en ondermijnt het het vertrouwen van ondernemers in een betrouwbare overheid. “Het ondernemersklimaat voor Europese bedrijven in Argentinië verslechtert hierdoor aanzienlijk.”
Diplomatieke middelen
In de resolutie roept het Europarlement de Europese Ministerraad, de Europese Commissie en EU-buitenlandminister op om “alle mogelijke diplomatieke middelen” in te zetten om de Argentijnse president Kirchner op andere gedachten te brengen.
Donderdag al waarschuwde EU-commissaris Viviane Reding (Justitie) Argentinië met de woorden “wie Spanje aanvalt, valt de hele EU aan.”
Kircher vindt dat de regering moet ingrijpen, omdat YPF steeds minder olie produceert, terwijl de invoer van olie en gas in 2011 is verdubbeld ten opzichte van het voorafgaande jaar. Repsol zou volgens haar te weinig hebben geïnvesteerd in de maatschappij om de productie op peil te houden.
Chávez
Repsol nam het staatsbedrijf YPF in 1993 over. Kirchner heeft in ieder geval de naam van de in 1922 gestichte oliemaatschappij mee: de afkorting YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) in het Nederlands staat voor Olievelden van de Staat.
De voorgenomen nationalisatie is weer een stap verder in het beleid van Cristina Kirchner, die haar inmiddels overleden echtgenoot Nestor Kirchner in 2007 opvolgde. De Kirchners komen uit de peronistische beweging, een autoritaire en linkse nationalistische stroming. Cristina Kirchner bewondert de linkse populist Hugo Chávez in Venezuela. Die heeft ondernemingen genationaliseerd in zijn strijd tegen het imperialisme.