IMF-leden voeren druk op Europa op

WASHINGTON - De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de druk op Europa zaterdag opgevoerd.

Er moet meer worden gedaan om de schuldencrisis te beteugelen, zo bleek uit de slottekst van de voorjaarsvergadering van het fonds.

Landen in de eurozone moeten hun schulden tot een houdbaar niveau terugdringen en de stabiliteit van hun financiële sector waarborgen, stelden de landen die het bestuur van het IMF vormen. Daarnaast moeten er ''moedige'' structurele hervormingen worden doorgevoerd om het vertrouwen te herstellen.

Een groot aantal landen beloofde het IMF deze week in totaal voor ruim 430 miljard dollar (325 miljard euro) aan extra middelen. Dat geld moet ervoor zorgen dat het fonds een verdere escalatie van de schuldencrisis aankan.

Rijke landen

De IMF-leden riepen ook andere rijke landen, zoals Japan en de Verenigde Staten, op hun financiën op orde te brengen. Landen met grote overschotten, zoals China, moeten daarnaast de vraag op hun binnenlandse markt stimuleren om de internationale economie beter in evenwicht te brengen.

De landen benadrukten verder het belang van de afgesproken aanpassingen van het stemrecht in het fonds, die in de herfst moeten worden doorgevoerd. Die veranderingen moeten ervoor zorgen dat opkomende landen het stemrecht krijgen dat past bij hun nieuwe status in de wereldeconomie.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf aan dat Europa zijn zaakjes in dat verband voor de herfst op orde heeft. Hij heeft echter nog geen tekenen gezien dat hetzelfde geldt voor de VS.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special

Lees meer over:
Tip de redactie