Brazilië wacht met concrete belofte aan IMF

WASHINGTON - Brazilië en andere opkomende economieën houden concrete toezeggingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorlopig achter de hand om de rijkere landen te dwingen de beloofde hervormingen binnen het IMF door te voeren.

Dat zei de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega zaterdag bij de voorjaarsvergadering van het IMF.

''Wij vragen vooral om hervormingen. Onze voorwaarden worden beter voldaan als we de bedragen wat later bekendmaken'', zei Mantega. ''Het is erg makkelijk voor Europa om geld te krijgen en geen hervormingen door te voeren.''

Lidstaten beloofden het IMF deze week ruim 430 miljard dollar aan extra middelen om de schuldencrisis te bestrijden.

Beloven

Ook nieuwe economische grootmachten als China en Brazilië beloofden geld, ze zeiden echter nog niet hoeveel ze zullen bijdragen. Brazilië hamerde eerder deze week al op het belang van eerder gemaakte afspraken die opkomende landen meer macht moeten geven in het fonds.

Een groot deel van die afspraken moet deze herfst zijn doorgevoerd, maar de Brazilianen vrezen dat die deadline niet wordt gehaald.

Afspraken

Onder meer in de Verenigde Staten moeten de afspraken, die onder meer gaan over het door laten lopen van tijdelijke leningen, nog door het parlement. Dat is in het verkiezingsjaar geen gemakkelijke opgave.

De afspraken houden ook in dat Europa twee van zijn bestuurszetels opgeeft. Dat gaat zeer waarschijnlijk ten koste van de vaste zetel van Nederland. In de afgelopen maanden werkte Nederland aan een samenwerking met medebestuurslid België, maar een definitieve oplossing voor het Europese probleem is nog niet gevonden.

Lees meer over:
Tip de redactie