DEN HAAG - Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. 

Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten. De ambtenaren in Nederland zaten sinds juni 2011 zonder cao. 

In de nieuwe cao zijn goede afspraken gemaakt over de begeleiding van werk naar werk, aldus de zegsman. Dat was een belangrijk onderhandelingspunt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Verder zijn er afspraken over het salaris gemaakt. De werknemers krijgen 1 procent loonsverhoging per 1 januari van dit jaar, dan nog eens 1 procent per 1 april en in augustus en eenmalige uitkering. ''Daarmee is koopkrachtbehoud voor de lager ingeschaalden gewaarborgd.''

Modernisering

Volgens de VNG zet deze cao in op modernisering van de arbeidsvoorwaarden. ''Hiermee blijven gemeenten slagvaardig én tegelijkertijd aantrekkelijke werkgevers'', aldus de organisatie.

''Als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties moeten duizenden mensen herplaatst worden. Op langere termijn wordt een tekort aan werknemers verwacht door de krimpende beroepsbevolking. Tegelijkertijd verandert de inhoud van het werk: gemeenteambtenaren worden steeds meer regisseur in plaats van uitvoerder.

Digitalisering

Daarnaast staat de sector voor grote veranderingen als gevolg van digitalisering, decentralisatie van taken en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het principeakkoord biedt werkgevers en werknemers een leidraad bij deze opgaven.''

De woordvoerder van Abvakabo FNV zei ''heel blij'' te zijn met het principeakkoord. Officieel moet de achterban nog akkoord gaan.