MADRID - De centrale regering in de Spaanse hoofdstad Madrid wil de grote macht van de regio's inperken, als ze volgende maand hun begrotingsdoelen niet halen.

Circa de helft van de overheidsuitgaven loopt via de 17 regio's, zoals Catalonië en Baskenland, onder meer voor onderwijs en zorg.

De regio's zijn dus cruciaal voor de ingrijpende bezuinigingen, maar hadden vorig jaar veel hogere begrotingstekorten dan afgesproken. Internationale investeerders willen graag dat de centrale regering ervoor zorgt dat de regio's niet opnieuw te veel geld uitgeven.

Deze week heeft Madrid al de ontwerpbegrotingen van de regio's Catalonië en Andalusië afgekeurd. Deze twee staten zijn samen goed voor een derde van de economie.

Afhankelijk

Om de regio's te helpen, heeft de centrale regering wetten veranderd zodat de regio's het collegegeld kunnen verhogen en meer geld kunnen vragen voor zorg. De regio's lijken bereid mee te werken, omdat de crisis hun kredietstatus heeft aangetast en ze afhankelijk zijn van de centrale regering voor hun inkomsten.

Maar zelfs als ze volop meewerken, heeft Spanje nog moeite om het begrotingstekort te beperken tot 5,3 procent van het bruto nationaal product. De economie is namelijk in een recessie beland en de belastinginkomsten dreigen te dalen.

Autonomie

Enkele leiders van de regerende Partido Popular (PP) opperen al om de macht van de regio's blijvend in te perken. Onder hen is Esperanza Aguirre, het machtige PP-hoofd in de regio Madrid. Zij wil een einde maken aan de autonomie die de regio's sinds 1978 hebben.

Het rijke Catalonië, met hoofdstad Barcelona, denkt er precies andersom over. De Catalanen vinden machtsovername onredelijk, omdat de regio al fors bezuinigt. Liever krijgen ze nog meer zeggenschap, bijvoorbeeld over de belastingen. ,,Er is een groeiende spanning tussen Madrid en Catalonië. Dingen kunnen zo niet doorgaan'', zei Ramon Tremosa, Europarlementslid namens de regerende Catalaanse partij CiU.

Alles over de schuldencrisis in onze special