AMSTERDAM - De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor mensen die meer dan 43.000 euro verdienen en toch een corporatiehuis bewonen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan.

Dat laat minister Liesbeth Spies (Wonen) donderdag definitief aan de Tweede Kamer weten.

Het voorstel voor de verhoging werd vorige week aangenomen door de Tweede Kamer, maar de rechter stak een dag later een stokje voor de wijze waarop de fiscus al inkomensgegevens aan huisbazen verstrekte.

Daarbij moet de verhoging ook nog door door de Eerste Kamer. Bovendien moeten voornemens tot verhoging minstens twee maanden van te voren schriftelijk kenbaar worden gemaakt aan de huurder. Dat wordt dus allemaal te krap.

Twee mogelijkheden

Verhuurders kunnen nu twee dingen doen, blijkt uit het schrijven van Spies. Dat is in de eerste plaats per 1 juli alleen de reguliere huurverhoging met de inflatie doorvoeren en de extra huurverhoging pas per 1 juli volgend jaar.

De tweede mogelijkheid is met alle huurverhogingen te wachten totdat het plan van Spies er ook bij de Senaat door is. Dat zou veel eerder moeten lukken.

De huur mag maar 1 keer per jaar worden verhoogd. Veel corporaties kiezen ervoor om op 1 juli alleen de gebruikelijke huurverhoging door te voeren. Pas volgend jaar gaan ze de 5 procent extra heffen.

Scheefwonen

Spies wil met de huurverhoging het zogeheten scheefwonen tegengaan. Woningcorporaties vinden de maatregel echter te onduidelijk. Zo moeten de inkomensgegevens vernietigd worden die de corporaties de afgelopen maanden bij de Belastingdienst hadden opgevraagd.

De maatregel leverde eerder al ophef op, omdat het de privacy van huurders zou aantasten.

Hoewel het gaat om huishoudens die een inkomen hebben van meer dan 43.000 euro, tellen verdiensten tot 1300 euro van inwonende kinderen tot 23 jaar niet mee.