AMSTERDAM - Nederland loopt het risico om een lagere kredietwaardigheid te krijgen als de nationale schulden blijven stijgen. Dat zei de Nederland-expert van kredietbeoordelaar Fitch woensdag tegen de Britse krant The Telegraph.

"Nederland staat aan de rand van een negatieve beoordeling", aldus beoordelaar Chris Pryce. Fitch zal hierover in juni een besluit nemen. "Ze lopen risico's als ze schulden blijven laten oplopen", zei Pryce.

Als Fitch ingrijpt, dan is dat waarschijnlijk door een verlaging van de vooruitblik voor de kredietwaardigheid van stabiel naar negatief. Met een lagere vooruitblik heeft een land een bepaalde periode om maatregelen te nemen om de financiën te verbeteren, voordat de kredietwaardigheid daadwerkelijk wordt verlaagd.

Woningmarkt

De totale schulden van huishoudens zijn in Nederland, met 249 procent van het nationale inkomen, de hoogste in de eurozone. Ondertussen gaat de belangrijkste oorzaak van die schulden, de woningmarkt, steeds verder achteruit.

Nederland is naast Duitsland, Finland en Luxemburg, een van de vier landen die nog de hoogste kredietscore van AAA mag claimen. Een lagere beoordeling kan leiden tot 1 procentpunt hogere rentelasten voor de schulden die Nederland aangaat.

Wat Fitch betreft heeft Nederland nog wel het voordeel van een overschot op de betalingsbalans, en een geschiedenis van 'geloofwaardige' regeringen.

Klaas Knot, topman van De Nederlandsche Bank, stuurde vorige week nog een waarschuwing naar de onderhandelaars in het Catshuis. "Als je niets aan onze hypotheekschuld doet, dan speel je met onze kredietwaardigheid." 

Knot erkende dat er tegenover die schulden ook een hoop bezit staat. "Maar daar kijken de financiële markten toch anders tegenaan."