ABN Amro weigert kwijtschelding Griekse leningen

AMSTERDAM – ABN Amro is niet van plan 880 miljoen aan Griekse leningen kwijt te schelden.

Dit heeft de bank woensdag besloten na een vergadering met vertegenwoordigers van het Griekse ministerie van financiën, zo bevestigt een woordvoerder van de bank aan NU.nl.

Volgens de bank is het niet duidelijk waarom de bank op de lijst staat van banken die leningen aan het noodlijdende land moeten kwijtschelden. ABN Amro heeft in totaal voor 1,3 miljard aan schuld uitstaan in Griekenland.

Schuldenherstructerering

Het Griekse ministerie van financiën maakte begin april bekend dat obligaties die zijn uitgegeven door staatsbedrijven ook onderdeel werden van de Griekse schuldenherstructurering, naast de Griekse staatsobligaties.

Maar volgens ABN Amro is er 'geen sprake van consistentie' in deze lijst van staatsgegarandeerde leningen. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gaf eerder al aan dat de bank het geld wil behouden.

Voorwaarde

De overeenkomst met de schuldeisers is een voorwaarde die werd gesteld aan Athene voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

In maart vond al een grootschalige herstructurering van schulden plaats, waarbij obligatiehouders uit de private sector voor 53,5 procent aan Griekse schulden afschreven, waardoor de schuldenlast van het noodlijdende land met 206 miljard euro wordt verlaagd.

Tot nu toe zou 97 procent van de obligatiehouders, goed voor een bedrag van 199 miljard euro, deel hebben genomen aan de obligatieruil. De deadline om deel te nemen aan de schuldenherstructurering is verlengd naar 20 april.

De nieuwe obligaties die obligatiehouders terugkrijgen, kennen langere looptijden en een couponrente die gedurende de looptijd langzaam oploopt.

Dossier Griekenland

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie