DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) vindt dat het PVV-onderzoek naar de voordelen van een terugkeer naar de gulden gebreken heeft.

Het CPB liep het onderzoek van het Britse bureau Lombard Street Research op verzoek van de Tweede Kamer na.

Volgens het CPB is op basis van het rapport niet de conclusie te onderschrijven dat de invoering van de euro Nederland geld heeft gekost en dat er geld bespaard zou kunnen worden door uit de eurozone te stappen.

Lombard Street Research heeft volgens het CPB genegeerd dat er ook andere oorzaken dan de euro het verschil in economische ontwikkeling kunnen verklaren tussen eurolanden en lidstaten van de Europese Unie die niet deelnemen aan de gezamenlijke munt.

Verder vindt het CPB dat de kosten van het verlaten van de eurozone worden onderschat en worden de kosten van de Nederlandse steun aan andere eurolanden te hoog ingeschat. Ook besteedt het Britse bureau te weinig aandacht aan de lange termijn, aldus het CPB.

Uitsparen

PVV-leider Geert Wilders presenteerde begin maart de resultaten van het guldenonderzoek. Lombard Street Research sprak toen van ''aanzienlijk welvaartsverlies'' voor de Nederlanders door de komst van de euro.

Het bureau zei er wel bij dat dat ''niet te kwantificeren'' valt. Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten, maar volgens Wilders zou die kostenpost worden goedgemaakt doordat ons land volgens het onderzoek in 2013 en 2014 al 75 miljard euro zou uitsparen.

Kamer

Het guldenonderzoek kreeg vorige maand al weinig bijval vanuit de Tweede Kamer of het kabinet. Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet weten dat in de loop der tijd voldoende onderzoeken hebben laten zien dat de kosten van het opbreken van de eurozone veel hoger worden ingeschat. VVD, CDA en PvdA wezen het rapport van de hand, net als Wilders' oproep voor een referendum.