
'Kredietaanbieders spelen vals'
Sinds mei 2011 mag er officieel niet meer dan zestien procent rente per jaar worden gevraagd op krediet.
Volgens Moneyview zijn er echter minimaal twee aanbieders van kortlopende kredieten die bepaalde bijkomende kosten berekenen, waardoor de rente die in de praktijk wordt betaald soms boven de 25 procent uitkomt.
"We hebben twee aanbieders van flitskredieten gevonden die de wet op die manier omzeilen", zegt een woordvoerder van Moneyview. Het gaat om het Finse bedrijf Ferratum, dat op zijn website belooft dat klanten het geleende bedrag binnen tien minuten op hun rekening hebben staan, en het Nederlandse betaaldag.nl.
Hoge kosten
"Ferratum biedt in heel Europa kredieten aan tegen een lage rente. Ze eisen echter een garantiestelling, die klanten kunnen kopen bij het Estse bedrijf Global Guarantees", legt de zegsman uit. "Dat bedrijf rekent daar hoge kosten voor. Voor een krediet van driehonderd euro met een looptijd van dertig dagen moet een garantiepremie van 81 euro worden betaald."
Bij betaaldag.nl gaan klanten formeel geen lening aan, maar verkopen zij een deel van hun salaris aan de site en krijgen vervolgens een kleiner deel terug. "Bij het omrekenen van dit soort 'kosten' naar een percentage van het geleende bedrag, dus naar 'rente', blijkt al snel dat er percentages ontstaan die boven de 25 procent uitkomen", aldus Moneyview.
Opgeschoond
De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die erop moet toezien dat aanbieders van flitskredieten zich aan de regels houden, heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar veertien aanbieders. Zes daarvan bleken de wet te overtreden. "Die hebben hun gedrag aangepast, en nu is de markt weer aardig opgeschoond", denkt een AFM-woordvoerder.
De woordvoerder zegt niet zeker te weten of de praktijken van Ferratum en betaaldag.nl geoorloofd zijn. Hij wil niet zeggen of er momenteel een onderzoek loopt naar aanbieders van flitskredieten.