AMSTERDAM - Voor veel mensen is het nog onduidelijk hoeveel huur ze vanaf juli moeten gaan betalen.

Zeker is dat de huur per 1 juli met 2,3 procent stijgt voor drie miljoen gezinnen die een huis huren van een Woningbouwcorporatie. Of het blijft bij deze reguliere verhoging op basis van de inflatie van vorig jaar, is nog maar de vraag.

Het hangt er nog om of de ‘rijkere’ huurders in de sociale sector nog eens een extra verhoging van 5 procent voor hun kiezen krijgen. De daarvoor noodzakelijke wijziging van de woningwet, moet het kabinet nog door het parlement loodsen.

Tot het zover is mag de belastingdienst de woningcorporaties de inkomens van de huurders niet verstrekken.

Inkomen

Het begrip ‘rijk’ is in deze kwestie overigens een rekbaar begrip. Dat ben je al met een inkomen van 43.000 euro. Omdat de inkomens van tweeverdieners bij elkaar opgeteld worden, gaat het honderdduizenden huurders aan.

Daar hoeft het niet bij te blijven nu Vestia, een van de grootste corporatie in grote financiële moeilijkheden verkeert.

Vertrouwen

Het vertrouwen van sociale huurders dat ze ook in de toekomst voor een redelijke huur van maximaal 660 euro goed kunnen blijven wonen, krijgt klap op klap. Begin dit jaar trad al een Europese richtlijn in werking, dat de woningcorporaties geen nieuwe huurders meer mogen accepteren die meer dan 34.000 euro verdienen.

Intussen is een aantal van de 450 woningcorporaties, die samen 2,9 miljoen huizen exploiteren, in opspraak door wanbeleid en fraude. In samenspel met hun toezichthouders regelden directeuren torenhoge salarissen voor zichzelf en hun meest naaste medewerkers.

Vestia

Het meest recente voorbeeld daarvan is Vestia, waar vooral nieuwe huurders moeten opdraaien voor de financiële risico’s die de directie van deze wooncorporatie genomen heeft.

Directeur Ronald Paping van de Nederlandse Woonbond, noemt Vestia een tijdbom, nu er niet alleen sprake is van mismanagement en zelfverrijking, maar wellicht ook van fraude. Als goed belangenbehartiger van de huurders is ons land, ontkent hij dat zij de komende jaren de rekening moeten betalen.

Paping: ''Er zijn andere mogelijkheden om uit de problemen te komen. Zonder direct te pleiten voor een algehele uitverkoop, zouden de corporaties meer woningen aan hun huurders kunnen verkopen, om hun vermogen weer te versterken. Bovendien zouden ze hun eigen bedrijfslasten terug kunnen brengen. Die zijn de afgelopen jaren ook nogal gestegen.”

Val

Een val van Vestia zou echter voor de hele branche een klap zijn. Paping: ''Er is natuurlijk wel eens eerder een woningbouwcorporatie in de problemen gekomen. Denk daarbij om SGBB, een van oorsprong gereformeerde stichting die in heel Nederland voor ouderen bouwde. Die is enkele jaren geleden juist ‘gered’ door Vestia. Maar het blijft een unieke situatie als zou blijken dat het bezit van Vestia overgenomen moet worden door andere corporaties of zelfs particuliere investeerders.”

De afgelopen tientallen jaren is de sociaal bewogen woningbouw steeds verder weg gedreven van de oorspronkelijke doelstellingen. Door fusie en verzakelijking groeiden de corporaties uit tot miljoenenondernemingen, waar ambitieuze directies zich ongecontroleerd konden storten in projecten waarvan ze de gevolgen niet konden overzien.

SS Rotterdam

De inrichting van het vroegere passagiersschip de SS Rotterdam tot hotelboot, is daar een van de meest schrijnende voorbeelden van. Op dit project moest woningcorporatie Woonbron 120 miljoen euro afboeken. Woonbron exploiteert 50.000 huizen en appartementen.

Voorzitter Marc Calon van branchevereniging Aedes, pleit nu voor een betere financiële controle op zijn leden. Hij vindt dat de corporaties meer dan nu het geval is, voor elkaar garant moeten staan. ''Ze moeten bij elkaar in de keuken kunnen kijken”, zegt hij. ''Als je voor elkaar garant staat, wil je weten of je collega er geen potje van maakt.

Toezichthouder

Calon pleit ook voor een externe financiële toezichthouder , die zelfstandig oordeelt en onafhankelijk van de minister kan ingrijpen bij individuele corporaties.