Chinese centrale bank geeft munt yuan meer ruimte

AMSTERDAM – De centrale bank van China geeft de nationale munt, de yuan, meer vrijheid. Dat heeft de bank zaterdag aangekondigd.

De fluctuatiemarge van de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt vanaf maandag verdubbeld van 0,5 naar 1 procent, aldus de centrale bank. Dat houdt in dat de koers van de yuan dagelijks tot 1 procent mag stijgen of dalen ten opzichte van de spilkoers.

Waarnemers spreken in diverse media waaronder persbureau Bloomberg van een belangrijke stap.

Het is een volgende stap in de richting van een liberalere markt. In 2007 werd de marge voor het laatst verhoogd, van 0,3 naar 0,5 procent.

Export

De waarde van de Chinese munt wordt door de centrale bank bepaald en niet door de wet van vraag en aanbod, zoals bij veel andere valuta het geval is.

Buitenlandse handelspartners beschuldigen het land ervan de yuan kunstmatig laag te houden om zo de export een boost te geven. De Chinese overheid ontkent dat.

De Verenigde Staten zeggen in een reactie het besluit te verwelkomen, maar nog meer beweging te willen zien van China. Het IMF noemde de beslissing een ''belangrijke stap''.

Lees meer over:
Tip de redactie