AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een onderzoek naar de handelswijze van accountants van Deloitte en oud-bestuursvoorzitter Roger Dassen rondom het boekhoudschandaal van Ahold.

Dat heeft de AFM aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laten weten. De VEB beschuldigt Deloitte en de voormalig directeur van een gebrekkige controle in de Ahold-zaak.

“Indien hetgeen u stelt over de handelswijze van Deloitte en de heer Dassen juist is, acht de AFM dit zeer kwalijk en onaanvaardbaar”, schrijft de beurswaakhond in een brief aan de VEB.

De AFM zegt de beschuldigingen aan nader onderzoek te gaan onderwerpen.

Tuchtklacht

De toezichthouder adviseert de beleggersvereniging om zelf ook actie te ondernemen door naar de accountantskamer te stappen. De VEB zegt "de nodige voorbereidingen te treffen om deze suggestie uit te voeren".

De tuchtklacht van de VEB heeft betrekking op het schuiven met posten tussen verschillende juridische entiteiten van Deloitte.

Zo zou de accountantsorganisatie bewust geprobeerd hebben Ahold-beleggers met hun schadeclaim naar het verkeerde loket te sturen, om rechtszaken over de rol van Deloitte in het boekhoudschandaal te laten verjaren. “Dat is een accountant onwaardig”, stelde directeur Jan Maarten Slagter eerder.

De precieze schade moet nog worden vastgesteld. De totale schade in de Ahold-zaak bedroeg 16 miljard euro.