Onderzoek naar omkoping bij Vestia

AMSTERDAM – De FIOD doet onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia.

Dat liet het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag weten.

Er zijn tot nu toe twee verdachten in beeld, een financieel medewerker van Vestia en een tussenpersoon. Een van deze verdachten is aangehouden en blijft de komende 2 weken vastzitten, zei een woordvoerster van het OM.

Naar verluidt is de Vestiamedewerker degene die is opgepakt. De NOS stelt zaterdagmiddag dat het om financieel topman Marcel de V. gaat. De inmiddels vertrokken topman van Vestia, Erik Staal, zou niet tot de verdachten behoren.

Oud-topman

NRC Handelsblad meldde in de zaterdageditie dat het OM wel gaat bekijken of de oud-topman persoonlijk heeft verdiend aan die transacties. Staal kwam eerder al onder vuur te liggen vanwege zijn riante vertrekpremie.

Volgens de krant worden ook banken, waaronder ABN Amro en Deutsche Bank, onder de loep genomen.

Beslag

De FIOD heeft diverse doorzoekingen gedaan en heeft beslag gelegd op bankrekeningen. De omvang van de fraude is nog niet bekend.

Vestia kwam in de problemen doordat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. De corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken wegens de financiële problemen.

Spijtig

Het bestuur van Vestia zegt in een reactie "het spijtig te vinden dat Vestia weer op een uiterst negatieve wijze in de media staat. We moeten hier echter helaas doorheen om met een schone lei te kunnen beginnen. We hebben reeds eerder aangekondigd dat mochten er strafbare feiten of anderszins laakbaar gedrag worden geconstateerd, wij de schade zullen verhalen. Dat geldt zowel interne als externe partijen.''

Lees meer over:
Tip de redactie