AMSTERDAM - Extra aflossen op je hypotheek is zo moeilijk niet. Het is in principe een kwestie van een telefoontje naar de financieel adviseur of bank en het komt voor elkaar.

Je maakt het extra geld over en gaat vervolgens maandelijks minder rente betalen. Bij ING en ABN Amro mag je tenminste 10 procent van het hypotheekbedrag extra aflossen. Bij de Rabobank is dat in de meeste gevallen 20 procent van de oorspronkelijke hoofdsom.

Dat is de hypotheek waarmee mensen ooit zijn begonnen bij de aankoop van hun huis. Als huizenbezitters nòg meer willen aflossen, bestaat de kans dat ze een boeterente moeten betalen.

Dat is vooral het geval als de rente bij het afsluiten van de hypotheek hoger was dan nu. Die boete eisen banken niet om mensen te ontmoedigen om extra af te lossen, maar omdat ze het geld zelf voor een hogere rente hadden geleend. Bij een extra aflossing zouden ze er dan op achteruit kunnen gaan.

Bewust

Door de gestaag dalende huizenprijzen zijn mensen zich veel meer bewust geworden van de hoogte van hun hypotheeklening en dat zij soms nu aanvullende voorzieningen moeten treffen om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te kunnen lossen, zegt Marc Smulders van de ING.

'"Waardestijging van huizen is ineens niet meer vanzelfsprekend en dan gaan mensen toch eens kijken wat de risico’s zijn. We zien op basis van kwartaal onderzoek dat 60 procent van de woningbezitters een buffertje aanlegt ‘voor het geval dat'. Het gaat om allerlei vormen van sparen, dus ze zetten wat geld opzij op een aparte spaarrekening, gaan beleggen of bouwen vermogen op met een kapitaalverzekering."

Onder water

De Vereniging Eigen Huis heeft dat gevoel ook. Volgens Michel Ligtlee krijgt zijn (belangen)vereniging steeds meer vragen over dit onderwerp. "'Een half miljoen huizen staan ‘onder water’: dat betekent dat ze minder waard zijn dan de hypotheek die erop rust. En gezien de huidige markt neemt dit aantal alleen maar toe."

Ligtlee, beleidsadviseur financiën bij Eigen Huis, denkt dat vooral mensen die zes of zeven jaar geleden hun woning kochten, het meeste risico lopen. ''Dat zijn vaak starters, die een woning kochten toen de woningprijzen op het hoogste niveau lagen en behalve het huis ook de bijkomende kosten volledig financierden. Vaak werd ook een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij gesloten. De hypotheek blijft even hoog, maar de waarde van het huis is gedaald.”

Aflossen

Aflossen maakt mensen volgens Ligtlee weerbaarder. ''Je kunt je aflossingsvrije hypotheek omzetten in een waarbij je wel aflost. Dan loop je het waardeverlies van je huis langzaam in. Maar je kunt ook extra aflossen.

Verlaag je hypotheekbedrag van 250.000 euro naar 230.000 euro. Maar dat kan natuurlijk alleen als je voldoende geld achter de hand hebt”, stelt hij. "Je moet wel geld overhouden voor onvoorziene omstandigheden. Als je je geld in stenen stopt, heb je dat er zo maar niet weer uit."

Verder dan politiek

Enkele maanden geleden kwam de Rabobank met de mededeling dat klanten in de maanden november en december voor honderden miljoenen euro’s extra hadden afgelost op hun huis.

Volgens bestuurder Bruggink van de bank gaven de woningbezitters daarmee aan ‘dat de maatschappij veel verder is dan politiek Den Haag meent te moeten geloven. Nederland is toe aan een beperking van de hypotheekrenteaftrek", aldus Bruggink.

Bonus

Ook de ING zag in de laatste maanden van het vorig jaar het bedrag aan extra aflossingen met enkele procenten stijgen, maar wil het wel relativeren. Woordvoerder Marc Smulders: "Het heeft ook te maken met de eindejaarsbonus of de dertiende maand die mensen dan krijgen. Daarmee kunnen ze hun hypotheek extra aflossen. Het gevolg is ook dat hun vermogen daalt en ze daarover bij de nieuwe belastingaangifte, minder belasting hoeven te betalen."

Volgens de bank heeft de trend voor het extra aflossen zich in het nieuwe jaar niet doorgezet.

Volgens de Rabobank is extra aflossen zonder tussenkomst van de bank mogelijk. "Toch adviseren we klanten om samen met een adviseur te bekijken wat de mogelijkheden zijn, zodat de klant de gevolgen voor de hypotheeklasten en de belastingen, goed kan overzien."