AMSTERDAM - De wereldwijde investeringen in duurzame energie zijn in de eerste drie maanden van dit jaar scherp gedaald.

Dat hangt sterk samen met de heersende politieke en economische onzekerheid. Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Landen over de hele wereld staken in het eerste kwartaal van 2012 ruim 27 miljard dollar (20 miljard euro) in schone energieprojecten, zoals windmolenparken en zonnecentrales. Dat is een daling van 28 procent vergeleken met vorig kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de afname 22 procent.

Hoofd van het onderzoeksbureau, Michael Liebreich, noemt het cijfer niet “desastreus”. Wel is het het laagste investeringsbedrag sinds het dieptepunt, dat werd bereikt in het eerste kwartaal van 2009. Toen werd in totaal 20 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame energieprojecten.

Onzekerheid

De daling hangt sterk samen met de huidige onzekerheid op economisch en politiek vlak. Zo staan er verkiezingen op stapel in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in verschillende Europese landen is er sprake van versoberingen in de subsidies voor duurzame energie. Ook de schuldencrisis heeft een aandeel in de afname.

De kans dat de neerwaartse trend komend jaar gekeerd wordt is niet groot omdat de onzekerheid aanhoudt, aldus het hoofd van het onderzoeksbureau.