HILVERSUM - Wouter Bos zou in 2008 als minister van Financiën ook 20 miljard euro hebben gegeven voor de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in plaats van 16,8 miljard.

Dat zei hij donderdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Hij moest in enkele dagen voorkomen 'dat we met zijn allen de afgrond ingingen.' Dat hij een en ander niet met de Tweede Kamer heeft kunnen delen, vindt hij verklaarbaar: ''De brandweer gaat ook tijdens de brand niet uitgebreid vergaderen''.

Bos zei dat er 'natuurlijk dingen fout zijn gegaan', maar dat je je moet afvragen of die onder de gegeven omstandigheden misschien te billijken waren. Hij denkt niet dat hij had moeten aftreden als hij nog minister was geweest.

Ergeren

Bos heeft zich geërgerd aan de volgens hem te snelle en te boude conclusies op basis van het rapport De Wit. Volgens hem staat er in het rapport dat er een 'riante prijs' is betaald voor de stabiliteit, maar op radio en tv hoorde hij terug een 'te hoge prijs'.

Jan de Wit, voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft Bos inmiddels ook opgebeld om te zeggen dat de weerslag van een interview dat hij met een landelijk dagblad heeft gehad, hem speet. De weergave van het gesprek zou niet helemaal opgaan, aldus Bos.