WASHINGTON - De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten een grotere wereldwijde beschermingswal oprichten om te voorkomen dat problemen in een bepaalde regio overslaan naar gezonde economieën elders in de wereld.

Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde donderdag gezegd.

''In de huidige wereldwijde economie met een ongekend aantal onmiddellijke verbindingen is een sterke Europese beschermingswal slechts deel van de oplossing. Een sterkere globale beschermingsmuur zal de ring van bescherming voor elk land helpen afronden'', aldus Lagarde.

Om het IMF zo effectief mogelijk te laten zijn, roept Lagarde op tot meer middelen voor het instituut. Volgende week houden het IMF, de Wereldbank, de ministers van Financiën van de G20-landen en centrale bankiers overleg over een verruiming van de middelen die het IMF ter beschikking staan.

Hernieuwd

Lagarde zei verder dat een terugkeer ''met hernieuwde kracht'' van de onrust op de obligatiemarkten en de beurzen in Europa op het moment het grootste risico is. Volgens het IMF-hoofd is er wel enige vooruitgang geboekt door Europa in de aanpak van de schuldencrisis, maar blijft de situatie fragiel.

Lagarde stelde verder dat beleidsmakers zich moeten richten op maatregelen die de economische groei bevorderen. De rijke landen moeten volgens haar op een voor hun specifieke manier de fiscale problemen aanpakken.

Alles over de schuldencrisis op onze special