MÜNCHEN - De Duitse mediamagnaat Leo Kirch verzet zich niet langer tegen de overname van zijn imperium door zijn evenknie, de Australiër Rupert Murdoch. "Als het nodig is, geef ik hem alles", verklaarde Kirch in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Voor het eerst sinds de financiële problemen van het mediaconcern KirchGruppe, dat vele tv-zenders in Duitsland heeft, aan het licht kwamen, gaf Kirch een interview.

Eind vorig jaar, toen de financiële moeilijkheden duidelijk werden, kwamen de geruchten in de wereld dat Murdoch met zijn mediaconcern News Corp uit was op KirchGruppe. Kirch zou daar niets van hebben willen weten en zelfs bondskanselier Schröder hebben gevraagd om hem te helpen voorkomen dat de Australiër een deel van de Duitse media zou inlijven.

'Murdoch is een haai'

Nu zegt Kirch in Der Spiegel: "Murdoch is een haai. Haaien hebben lange tanden. Als je niet met ze kunt zwemmen, moet je niet in hun water gaan zwemmen." Wat de Australische mediamagnaat van Kirchs uitlatingen vindt, is nog niet duidelijk.

Begin deze maand liet Murdoch weten zijn concern niet te zullen aanvullen met KirchGruppe. Hij zei er niet verder in te zullen investeren. Murdoch had Kirch onder druk kunnen zetten omdat hij zijn belang in de KirchGruppe-betaalzender Première aan de Duitser kan verkopen voor 1,6 miljard euro, zoals contractueel is vastgelegd. Kirch kan dat niet betalen.

Geruchten

Afgelopen week meldde de Financial Times echter dat Murdoch in het geheim gesprekken zou hebben gevoerd met Schröder over de toekomst van de KirchGruppe. Het initiatief voor de ontmoeting zou van de Australiër zijn uitgegaan. Duitse regeringsfunctionarissen willen de ontmoeting niet bevestigen.

De tweede man bij KirchGruppe, Dieter Hahn, gaf in Der Spiegel voor het eerst duidelijkheid over de schuldenlast van het mediaconcern. De onderneming staat voor 6,5 miljard euro in het rood, zo liet hij weten. Tot nu toe waren bedragen van 7 à 8 miljard, zelfs van 13 miljard euro genoemd. De schulden waren voor de banken aanleiding geen geld meer te verstrekken.

Niet failliet

Volgens Hahn is KirchGruppe gezien de waarde van de onderneming niet failliet. Hij noemde een groter belang voor Murdoch in Première een goede mogelijkheid. De zender heeft zo veel geld nodig, dat dit voor één enkele onderneming niet is op te brengen. De miljardeninvesteringen in de betaalzender zijn de hoofdoorzaak van de financiële malaise bij het concern van Kirch.

De bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, Rolf Breuer, heeft de kredietwaardigheid van KirchGruppe openlijk in twijfel getrokken. Het weekblad Focus schreef naar aanleiding daarvan dat advocaten van Kirch daartegen in het geweer zijn gekomen omdat het concern nog sterker onder druk is komen te staan. "Om het voorzichtig te zeggen, wij vonden zijn uitlating in hoge mate ongebruikelijk", aldus Hahn.

Fusie op de lange baan

Afgelopen vrijdag verschoof het concern de voor juni voorziene fusie van KirchMedia, het moederconcern, met de tv-zender ProSiebenSat1. De financiële situatie plus het huidige beursklimaat maken een geplande beursgang na de fusie niet aantrekkelijk.

Volgens enkele media is het uitstel het gevolg van nieuwe plannen om de crisis bij KirchGruppe aan te pakken. Die plannen zouden onder meer behelzen dat de banken die vorderingen hebben lopen, die vorderingen in aandelen in het concern omzetten.