AMSTERDAM - Maritiem dienstverlener SBM Offshore is een intern onderzoek begonnen naar mogelijk ''ongepaste'' handelspraktijken die onlangs aan het licht zijn gekomen.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend zonder verder in detail te treden.

Een woordvoerder van SBM wilde geen commentaar geven op het persbericht. Beleggers reageerden geschrokken op het nieuws. Het aandeel SBM stond kort na opening van de handel 4,6 procent lager.

SBM heeft externe adviseurs en accountants in de arm genomen om de zaak te onderzoeken. Verder wil het bedrijf jurist Sietze Hepkema toevoegen aan de raad van bestuur. Hij moet wereldwijd gaan toezien op een betere naleving van de regels door medewerkers van het bedrijf.

Vergadering

De benoeming van Hepkema wordt op 27 juni tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders van SBM. Hepkema treedt met onmiddellijke ingang op interimbasis alvast bij het bedrijf in dienst.

Volgens SBM zijn stappen ondernomen om de praktijken te beëindigen. Het interne onderzoek is bekendgemaakt aan de ''relevante autoriteiten'', aldus SBM.