AMSTERDAM – Reisorganisatie Thomas Cook zal bijna zeker een lening krijgen ter waarde van 1,2 miljard pond (1,45 miljard euro) die de toekomst van het bedrijf zal zeker stellen na maanden van problemen.

Naar verluidt zullen onder andere Royal Bank of Scotland en Barclays de lening verzorgen voor Thomas Cook, zo meldt The Sunday Times op basis van anonieme bronnen. Binnen enkele weken zal de overeenkomst worden bekendgemaakt.

De nieuwe lening geeft het bedrijf ruimte om te ademen. Thomas Cook kwam vorig jaar in de problemen en moest drie winstwaarschuwingen afgeven. De topman vertrok en banken gingen in november van vorig jaar akkoord met een noodkrediet van 200 miljoen pond.

Voor het einde van september dit jaar moest er naar een oplossing worden gezicht. Rond die tijd zou Thomas Cook een lening van 1,25 miljard pond moeten aflossen. De afgelopen maanden werd met een consortium van 17 banken onderhandeld over een nieuwe lening.

Hoge prijs

De banken zijn nu akkoord gegaan met een verlenging van de lening tot 2015. Dit komt wel tegen een hoge prijs. De rente op de lening gaat omhoog en kredietverstrekkers krijgen het recht om 5 procent van de aandelen in Thomas Cook op te kopen.

Thomas Cook is een van de oudste reisorganisaties ter wereld. Het bedrijf, 170 jaar oud, heeft 30.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 9 miljard pond.