AMSTERDAM – Het salaris van topmannen bij drie Amerikaanse bedrijven die nog steeds hun staatssteun niet hebben terugbetaald blijft ook dit jaar bevroren.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën bepaald, zo melden Amerikaanse media. Het gaat om verzekeraar AIG, autofabrikant GM en bank Ally Financial. Opgeteld heeft de Amerikaanse overheid nog zo’n 74 miljard dollar in deze concerns.

Toen de Amerikaanse overheid tijden het hoogtepunt van de financiële crisis in 2009 een belang nam in deze bedrijven kreeg het minister van Financiën de macht om het beloningebeleid te controleren.

In totaal hoeven 69 managers geen salarisstrookje te verwachten dit jaar. De totale beloningen waar ze anders wel recht op hadden daalde met 10 procent vergeleken met vorig jaar. Dit komt voor een deel omdat sommige goedbetaalde directeuren besloten te vertrekken.

Onvrede

De CEO’s van Ally en GM hebben hun onvrede geuit over de salarisbevriezing. Volgens de topmannen bij beide concerns is de salarisstop een drempel voor de bedrijven om nieuwe topmanagers aan te trekken.

Na de financiële crisis werden honderden banken en andere bedrijven gered door de Amerikaanse overheid. Ongeveer 700 miljard dollar werd beschikbaar gesteld voor bedrijven. Veel instellingen hebben inmiddels de steun terugbetaald.