DEN HAAG - Het kabinet zal dit jaar extra moeten bezuinigen. Uit de recentste voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het begrotingstekort dit jaar zal uitkomen op 3,3 procent. Dat is ruim boven de grens van 3 procent, die volgens Europese afspraken is toegestaan.

Minister Zalm (Financiën) zei dinsdag in een reactie dat hij wel rekening had gehouden met een verdere verslechtering. “Maar dit zijn geen lekkere cijfers.”

Extra maatregelen

Zalm kondigde aan dat zijn eigen ministerie de CPB-voorspellingen nog zal narekenen en dat hij dan in het kabinet eventuele maatregelen zal voorstellen. “We gaan nu eerst de stand opmaken.” Vorige week, toen CPB-berekeningen al op een tekort van of 3,1 wezen, kondigde de VVD-bewindsman aan dat hij met “extra maatregelen” zal komen, als het tekort hoger uitvalt dan 3 procent.

Voorspelling volgend jaar

Voor volgend jaar voorspellen de rekenmeesters van het kabinet een iets lager tekort, 2,9 procent. Een mogelijke opleving van de economische groei valt ook uit de groeicijfers op te maken. Voor dit jaar voorspelt het CPB een economische groei van 1,1 procent, volgend jaar 1,4 procent.