AMSTERDAM – Producent van fotoapparatuur Kodak wil 13 miljoen dollar (10 miljoen euro) aan bonussen uitbetalen aan 300 personeelsleden.

Volgens het bedrijf is het voor een doorstart van essentieel belang dat deze medewerkers blijven. Dit melden verschillende media zaterdag.

Ongeveer 120 medewerkers zouden een bonus van 8,5 miljoen dollar delen, een beloning van 50 procent bovenop hun vaste salaris. Bijna 200 anderen krijgen opgeteld 5 miljoen euro, ongeveer 25 procent van hun vaste salaris.

Volgens Kodak hebben deze werknemers zulke waardevolle vaardigheden dat een doorstart na herstructurering van het bedrijf geen kans van slagen zou hebben.

Hoewel de andere 7600 werknemers ook waardevolle eigenschappen hebben, is er geen geld meer over voor verdere beloningen, zo valt te lezen in de aanvraag van Kodak.

Aanvullende zorgverzekering

Het plan om voor 16.000 oud-werknemers die nu met pensioen zijn de aanvullende zorgverzekering te schrappen is van de baan. Hiervoor in de plaats zal een gepensioneerdencommissie de verschillende uitkeringen bekijken.

Kodak, begonnen in 1880, werd in januari failliet verklaard. Het bedrijf maakte sinds 2007 al geen winst meer. Kodak heeft zich nooit kunnen aanpassen aan de overgang naar digitale fotografie. Ook een avontuur in de printermarkt mocht niet baten.