DEN HAAG - De vraag naar huurwoningen neemt de komende 8 jaar toe met 75.000, waar 2 jaar geleden nog werd uitgegaan van een daling van de vraag met 45.000.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport over de woningmarkt dat minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Oorzaak van de stijgende vraag is onder meer de economische crisis, waardoor minder mensen een huis durven te kopen.

Uit het rapport blijkt verder dat er meer vraag komt naar commerciële huurwoningen in de vrije sector en dat de gereguleerde huursector in omvang zal afnemen.

Sociale huurwoningen

Mensen in steden of regio’s met weinig huurwoningen en mensen die in de vrije sector huren, moeten rekening houden met huurstijgingen die boven het inflatiecijfer uitkomen.

Vorige maand bleek uit onderzoek van de Nederlandse Woonbond al dat ook de huur van vrijkomende sociale huurwoningen fors omhooggaat. Corporaties zullen hun huren de komende jaren gemiddeld met ruim 13 procent verhogen, aldus de Woonbond.

Mislukking

Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch toont het rapport aan dat het kabinetsplan om corporaties driekwart van hun woningen aan de bewoners te laten verkopen failliet is.

Het woningmarktbeleid is volgens hem ''misschien wel de grootste mislukking van het kabinet-Rutte''.

''Mensen verhuizen niet meer, koopwoningen verliezen hun waarde, de klopjacht op de huurder levert slechts hogere huren op, aannemers gaan met bosjes tegelijk failliet en bouwvakkers raken in groten getale werkloos. Het roer moet radicaal om, je gaat toch niet massaal huurwoningen verkopen als de vraag ernaar stijgt en de verkoop van woningen stilligt?'', aldus Monasch.

De Kamer debatteert volgende week weer met minister Spies over de woningmarkt.