AMSTERDAM - Iran overweegt te stoppen met de levering van olie aan Shell. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr vrijdag.

Door sancties tegen Iran zou het moeilijk zijn om geld over te maken naar Iraanse banken. Daarom heeft Shell nog een rekening open staan die gelijk staat aan de waarde van acht miljoen vaten olie.

Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft volgens persbureau Mehr dit hele jaar nog geen rekening betaald. Waarschijnlijk zal Shell niet in moeilijkheden komen als Iran besluit te stoppen met de levering.

Volgens een bron uit de olie-industrie heeft Shell het laatste nog lopende contract met Iran al opgezegd en zal het concern verder geen nieuwe contracten afsluiten.

Boycot

Vanaf 1 juli geldt in de Europese Unie een boycot op de import van Iraanse olie en sinds vorige maand wordt het betalingsverkeer van en naar Iran flink belemmerd omdat veel Iraanse financiële instellingen geen gebruik meer mogen maken van het systeem dat het internationaal betalingsverkeer regelt.

Iran is al gestopt met het exporteren van olie naar de twee Griekse raffinaderijen Hellenic Petroleum en Motor Oil omdat ook zij vanwege de financiële sancties de rekeningen niet kunnen betalen.