AMSTELVEEN - Bedrijven kunnen miljarden euro's extra bezuinigen als zij hun angst voor het uitbesteden van activiteiten overwinnen. Uitbesteding op het gebied van onder andere informatietechnologie en administratie levert Europese bedrijven nu jaarlijks 3,2 miljard euro aan besparingen op. Dat kan gemakkelijk verdubbelen. Dat blijkt uit onderzoek van Coleman Parkes Research.

Coleman deed onderzoek bij tweehonderd grote Europese bedrijven in opdracht van LogicaCMG. De automatiseerder vindt dat de huidige Europese uitbestedingsmarkt onvolwassen is. Slechts 20 procent van de in aanmerking komende activiteiten wordt echt uitbesteed. Volgens LogicaCMG is er sprake van een optimale balans bij 70 procent van de bedrijfsprocessen.

Natuurlijk kunnen er risico's kleven aan uitbesteding, zeker als er lagelonenmarkten zoals India, Hongarije en Tjechië in het geding zijn. Maar de risico's van het in huis houden van sommige activiteiten worden ook vaak onderschat.

Waar het volgens het onderzoek veelal aan schort, is een grondige analyse van de mogelijkheden. Emoties spelen vaak een rol bij de uitbestedingsstrategie.