RIJSWIJK - Taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, frauderen op grote schaal met sociale premies en salarissen. 

Vorig jaar ging het om een bedrag van 3,4 miljoen euro. Het pensioenfonds van de taxibranche liep hierdoor 1,5 miljoen aan premies mis.

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het Sociaal Fonds Taxi, dat toeziet op het naleven van de cao taxivervoer. Dat onthult het VARA-programma Zembla, dat vrijdagavond wordt uitgezonden.

Volgens Zembla sjoemelen taxibedrijven al jaren met het geld van werknemers. Door hun sociale verplichtingen te ontduiken kunnen ze werken tegen een lagere prijs dan bonafide ondernemers.

Bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten is geschokt door de cijfers. "Het geld is niet betaald. Dat zorgt voor problemen voor de individuele werknemers, maar ook voor het pensioenfonds", zegt hij in de uitzending van Zembla.

Mes op de keel

Volgens Mast is de werkelijke fraude zelfs nog groter. Het pensioenfonds zou volgens hem veel scherper moeten toezien dat er niet gesjoemeld wordt. Maar ook de gemeenten zijn verantwoordelijk, aldus Mast. Door bij aanbestedingen in te zetten op de laagste prijs, zetten ze de taxibedrijven te veel het mes op de keel.