AMSTERDAM - PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy wil fors bezuinigen op de overheidsuitgaven en de belastingen verhogen.

Dat heeft hij donderdag gezegd. De bezuinigingsmaatregelen moeten er toe leiden dat de Franse begroting in 2016 sluitend is.

Volgens Sarkozy is een sluitende begroting 'absoluut noodzakelijk'. Hij wil dit bereiken door veertig miljard euro te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Met het verhogen van de belastingen wil Sarkozy nog eens 13,5 miljard euro ophalen.

Onevenredig

Critici menen dat de voorgestelde maatregelen van Sarkozy de armen in Frankrijk onevenredig zwaar zullen treffen. Bovendien houden ze de president verantwoordelijk voor het hoge begrotingstekort dat hij nu wil aanpakken.

Het is bovendien onduidelijk of de beloftes van Sarkozy voldoende zijn om investeerders gerust te stellen. Die vrezen dat het huidige economische beleid van Frankrijk niet vol te houden is.

Verkiezingen

Voordat Sarkozy echter maatregelen kan treffen wacht hem een verkiezingsstrijd. De Franse bevolking gaat op 22 april en 6 mei naar de stembus voor de presidentsverkiezingen.

Uit peilingen is gebleken dat de eerste ronde van de verkiezingen een nek-aan-nekrace wordt tussen Sarkozy en de socialistische presidentskandidaat François Hollande. De tweede ronde zou echter in het voordeel van Hollande worden beslist.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier