PARIJS - De rente op Franse obligaties is donderdag opgelopen. De leenkosten voor de Franse regering worden opgedreven door zorgen over de Europese schuldencrisis die de afgelopen week weer opspeelden.

Frankrijk haalde donderdag 8,4 miljard euro op bij investeerders. De rente op 10-jarige obligaties steeg van 2,91 procent op 1 maart tot 2,98 procent.

De rente op 5-jarige en 14-jarige leningen steeg ook licht. De rente op een 39-jarige obligatie daalde echter.

Spanje

De zorgen van investeerders concentreren zich momenteel op Spanje. Woensdag moest Spanje een beduidend hogere rente betalen, nadat de regering vorige week zware bezuinigingen had aangekondigd.

Door de onzekerheid over de financiële toekomst van het land klom het rendement op de 10-jarige staatsleningen tot 5,86 procent. Dat is het hoogste punt sinds begin december vorig jaar.

De rente op de Spaanse obligaties stond aan het begin van de week nog op circa 5,4 procent. Woensdag nam het rendement door een moeilijke veiling van Spaans staatspapier al toe tot 5,7 procent.

Beleggers maken zich zorgen over de mogelijkheden van de Spaanse regering om het overheidstekort drastisch aan te pakken. Die vrees vertaalt zich in een hogere rente op de obligaties van Spanje. Een stijgende rente geeft aan dat de waarde van die schuldpapieren daalt.

Italië

Ook de Italiaanse rente ging donderdag verder omhoog, tot 5,5 procent. Woensdag lag het rendement op de 10-jarige Italiaanse leningen nog rond 5,4 procent.

De Spaanse en Italiaanse rentes liggen nog niet op het niveau dat in november op het dieptepunt van de schuldencrisis werd gehaald. Het rendement op Spaanse leningen klom toen tot 6,7 procent. De Italiaanse rente piekte die maand op 7,4 procent.

Bekijk de laatste beurscijfers

Lees alles over de schuldencrisis