ZOETERMEER - Van alle Nederlandse ondernemers is 6 procent bezig zijn bedrijf over te dragen. Dat zijn ongeveer 35.000 bedrijven. Verder verwachten 15.000 ondernemers binnen een à twee jaar met een bedrijfsoverdracht te beginnen. Van de bedrijven die recent van eigenaar wisselden, is 90 procent tevreden over de overdracht. Dat heeft het economisch onderzoeksbureau EIM dinsdag gezegd.

Uit een onderzoek van EIM blijkt dat een overdracht over het algemeen een goede stap betekent in de ontwikkeling van een bedrijf. Zo heeft een kwart van de 55.000 bedrijven die in de afgelopen vijf jaar zijn overgedragen, een duidelijke omzet- en winststijging laten zien, zegt het bureau.

Bij een bedrijfsoverdracht wordt de onderneming in haar geheel verkocht. In tegenstelling tot een overname gaat het bedrijf daarbij niet op in een grotere onderneming.

Overdracht binnen familie

Volgens EIM zijn op dit moment meer bedrijven dan ooit bezig met een bedrijfsoverdracht. Wel nemen steeds minder mensen het bedrijf van een familielid over. Vooral het aantal verkopen van ouders aan hun kind daalt. Van de bedrijfsoverdrachten vindt 45 procent plaats binnen de familie. Dat is een afname in vergelijking met het percentage van 60 bij de ondernemingen die zes tot vijftien jaar geleden zijn overgedragen.

Horeca en vervoer

Vooral in de sectoren horeca en vervoer kwamen de laatste jaren veel bedrijfsoverdrachten voor. Samen met de industrie en de bouw zijn in de horeca ook op dit moment veel eigenaren bezig met overdragen. “De zakelijke dienstverlening valt op door het geringe aantal bedrijfsoverdrachten”, aldus het EIM.