DEN HAAG - De vakbonden gaan apart onderhandelen met de opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven. 

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten heeft dat donderdag gezegd.

De werkgeversorganisatie OSB komt daarmee buiten spel te staan. Woensdagavond liepen de zoveelste besprekingen tussen bonden en OSB stuk.

Volgens Meyer is er nu geen andere oplossing meer. Grote opdrachtgevers, zoals de NS en Schiphol, zijn volgens hem volop bereid afspraken te maken om uit de impasse te komen.

Halsstarrigheid

Enkele grote opdrachtgevers wilden woensdagavond tijdens de mislukte besprekingen een compromisvoorstel ter discussie brengen, maar dat werd volgens Meyer ''van tafel gespuwd'' door OSB.

Hij verwijt de werkgeversorganisatie voor schoonmaakbedrijven ''halsstarrigheid''.

Directeur Rob Bongenaar van OSB zegt in een reactie aan NU.nl dat de organisatie opnieuw haar 600 leden gaat raadplegen na het vastlopen van de gesprekken. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

De onderhandelingen duren al weken en gaan regelmatig gepaard met acties van schoonmakers. OSB noemt het ''onbegrijpelijk en totaal onrealistisch dat vakbond FNV de beste cao-afspraken van Nederland van dit moment alweer afwijst".

"Mochten we weer om tafel zitten dan is ons mandaat waarschijnlijk veranderd. Het is ten zeerste te betwijfelen of we een even hoog bod kunnen neerleggen."

Ziekte

Het conflict in de schoonmaaksector draait vooral om de loonbetaling bij ziekte. De bonden willen dat dat meteen vanaf de eerste ziektedag gebeurt, maar de werkgevers voelen daar niet voor. Ze willen eerst een onderzoek naar het verzuim. Volgens OSB handelt de FNV nu niet in het belang van alle schoonmakers, maar alleen in het belang van haar leden.