AMSTERDAM - Het bestuur van Fortis heeft zich in de periode voor de ondergang van de bank in 2008 op verschillende vlakken schuldig gemaakt aan wanbeleid.

Het bestuur van Fortis heeft zich in de periode voor de ondergang van de bank in 2008 op verschillende vlakken schuldig gemaakt aan wanbeleid.

Dat heeft de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, zo meldde directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Misleidende berichten

Fortis bracht volgens de rechter onder meer misleidende berichten naar buiten over de situatie van de bank eind september 2008. Daarnaast lichtte het concern beleggers niet goed voor over de gevolgen van de maatregelen die moesten worden genomen om de solvabiliteit van de bank te verbeteren.

De bank paste zijn plannen niet op tijd aan de verslechterde omstandigheden aan en gaf te laat informatie over tegenvallers. Ook werd te lang volgehouden dat het dividendbeleid niet zou worden gewijzigd.

Gesplitst

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De VEB vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid vast te stellen door het Fortisbestuur in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot die nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging heeft Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been gezet ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

'Bevredigend'

De rechter gaf de VEB volgens Slagter bij zeven van de tien klachten gelijk. Hij noemde de uitspraak via Twitter dan ook ''zeer bevredigend''.

De rechtbank in Utrecht oordeelde in februari al dat Fortis en de voormalige bestuurders Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler beleggers hebben misleid. Votron en Mittler hebben beroep aangetekend tegen dat vonnis.